Yetersiz beslenen çocuklar öğrenmede zorluk yaşıyor
Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi’nden Diyetisyen Gizem Gençyürek Yılmaz, yapılan araştırmaların dengesiz beslenen çocukların dikkat sürelerinin daha kısa olduğunu ve öğrenme güçlüğü yaşadıklarını gösterdiğini belirtti.
Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Yılmaz, okul çağındaki çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmasının hem obezite riskini önleyip gelişimlerine katkı sağlayacağını, hem de kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalık risklerini en aza indireceğini anlattı. gelecekte diyabet ve hipertansiyon.
Beslenme alışkanlıklarının çoğunun okul çağında kazanıldığını ve ailelere büyük görev düştüğünü belirten Yılmaz, “Sağlıklı beslenerek çocuklarına örnek olmak, uykuyu ön planda tutarak kahvaltıyı atlamamak, gerektiğinde kantin ve yemekhaneleri incelemek. Okul seçimi ve çocuklara sebze yeme alışkanlığı kazandırılması onların gelişimi açısından çok önemli.” değerli. Çocuklar beslenme konusunda bilinçli olmadıkları için ihtiyaç duyduklarını değil, istediklerini yemek isterler. Bu durumda ailelere çok iş düşüyor. Okul çağından itibaren edinilen sağlıklı ve doğru beslenme alışkanlıkları kişinin akademik başarısını olumlu yönde etkilemektedir. Araştırmalar dengesiz beslenen çocukların dikkat sürelerinin daha kısa olduğunu ve öğrenmede zorluk yaşadıklarını göstermiştir. Olduğu gözlemleniyor.” değerlendirmesini yaptı.
Yılmaz, okulların açılmasının çocukların düzene girmesi için bir fırsat olduğunu, çocukların yaz tatilinden sonra bu duruma uyum sağlamakta zorlandıklarını, ebeveynlerin öncelikle bu dönemde sabırlı davranması gerektiğini belirtti.
Kademeli ayarlamalar yapmanın hem çocuk hem de ebeveyn açısından işleri kolaylaştıracağını vurgulayan Yılmaz, “Örneğin tatil döneminde çok fazla dondurma tüketen bir çocuğun dondurmasını elinden almak, sağlıklı beslenme adımlarını zorlaştıracaktır. Bunun yerine” dedi. Okuldan eve gelen çocuğun ara sıra ev yapımı dondurmalara, milkshake’lere yer verdiğini, “Tatlıları veya yemeyi sevdiği yiyecekleri eklemek onun sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığını yeniden kazanmasına yardımcı olacaktır.” dedi.
Çocukların beslenme çantasına neler konulmalı?
Çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesini teşvik etmek için her gün aynı yiyecekleri beslenme kutularına koymak yerine farklı alternatiflere yönelmenin daha sağlıklı olacağını kaydeden Yılmaz, beslenme çantasında bulunması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
“Her besin grubundan yiyecek/içecek mutlaka tüketin. Mevsimine göre sebze ve meyvelere yer verin. Güç ihtiyacı için sağlıklı yağ kaynağı olan kuruyemişleri ekleyin. 7-14 yaş arası dönem ergenliğin en yoğun olduğu dönemdir. En hızlı boy uzaması meydana gelir. Bu yaştaki çocuklarda diğer yaş gruplarına göre daha sık görülür.” Daha fazla kalsiyuma ihtiyaçları var. Bu nedenle diyetlerine mutlaka süt ürünleri ekleyin. Hazır meyve suları ya da limonata yerine evde sıktığımız meyve sularını ya da sütleri tercih edin. Kek, börek gibi hazır ürünleri almayın, evde tam buğday unu ile hazırlayın. Evde kahvaltı yapmıyorlarsa peyniri deneyin. Tam buğdaylı sandviç, kızarmış ekmek ve ev yapımı meyve suyu koyabilirsiniz. Öğle yemeğini evde hazırlıyorsanız çantaya tavuklu, sebzeli ve ayranlı tam buğdaylı sandviç koyun. Ara öğünlerde çiğ badem, fındık, ceviz gibi taze mevsim meyveleri ve kuruyemişler tercih edilebileceği gibi ev yapımı keklerle de tercih edilebilir. “Süt, öğün ortasında güzel bir seçim olabilir.”
Yılmaz, su tüketiminin önemine de değinerek, çocuklara mutlaka yanlarında su verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.