Haber

Bakan Akar açıkladı! Kaç Suriyeli ülkesine döndü?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yüzyılın felaketinin ardından Suriye’den Türkiye’ye sığınmacı akını olduğu yönündeki iddiaların gerçekçi olmadığını belirterek, “Türkiye’den Suriye’ye tek yön evlerine ve topraklarına dönen Suriye vatandaşları var. Şu anda bu rakam 20 bini geçti”söz konusu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile birlikte dün Hatay’ın Defne ilçesinde meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki olayın ardından kent merkezinde incelemelerde bulundu. Önce AFAD Koordinasyon Merkezi’ne giden Akar, ardından Türk Silahlı Kuvvetleri İrtibat Bürosu’na giderek bilgi aldı. İncelemelerde bulunan Bakan Akar, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olup 11 ili etkilemektedir. “yüzyılın felaketi”Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Hatay’a geldiğini ve AFAD Uyum Merkezi’nde tutulduğunu hatırlatan Akar’a deprem anında neler hissettiği soruldu. “Sarsıntıyı önemli boyutta yaşadık. AFAD Uyum Merkezi’nde her akşam çalışmaların koordine edildiği ve ihtiyaçların belirlendiği bir toplantı yapıyoruz. Biz toplantıya hazırlanırken çok şiddetli bir sarsıntı oldu. Bölgeyi uygun bir şekilde göreve getirip Taşınabilir Uyum Merkezine geçerek toplantıya devam etti.“İlgili valiliklerimiz ve yetkililerimiz hızla durumla ilgilendi. İlk andan itibaren gerekli raporları aldılar ve başta arama kurtarma ekipleri olmak üzere her türlü desteği vermeye başladılar. Yapılması gerekeni yaparak rezaletin büyümesini engellediler.”dedi.

“GEREKLİ UYARLAMALAR YAPILIYOR”

Hatay’da dün meydana gelen deprem ve ardından yaşanan artçı sarsıntıların ardından bölgede başta Mehmetçik olmak üzere yeni bir kuvvete ihtiyaç olup olmadığı sorusuna Akar, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 11 ili etkileyen depremlerin ardından hızla gerekli uyum sağlandı. AFAD koordinasyonunda ihtiyaç ve isteklere göre Türk Silahlı Kuvvetleri ilk andan itibaren vatandaşlarımızın yanına koştu. valilerimizin.Şu anda tüm durumu yakından takip ediyoruz.Bilgi alışverişi ve gerekli uyumlaştırmalar yapılıyor.İş makineleri, arama ekipleri, güvenlik ve lojistik tesisler seferber edildi.Tamamına yakını bölgede konuşlanmış durumda.Çalışmalarına devam ediyorlar. Vatandaşlarımızla birlikte, omuz omuza, devlet millet birliğinin çok güzel örneklerini görüyoruz.”cevabı verdi.

“TALEP EDENLER KESİNLİKLE GERÇEK DEĞİLDİR”

“TSK kışladan geç çıkarıldı”İddialara ilişkin Akar, “Böyle bir şey lafla olmaz. Biz gerekli açıklamaları yaptık. Bazıları görmemek, anlamamak konusunda ısrar ediyor. Mehmetçik ilk andan itibaren milletinin ve vatandaşının yanındaydı, olmaya da devam ediyor. vatandaşlarımız tarafından da görülüyor.”ifadelerini kullandı.

Akar, “Deprem sonrası akın akın Türkiye’ye giren Suriyeli mülteciler” iddialarına şu yanıtı verdi:

“Asla gerçek bu değil. Sınırda yaptığımız incelemelerde, askeri ve sivil yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, sınırımızdaki askeri birliklerimizde yaptığımız denetimlerde, sınır kapılarında yaptığımız görüşmelerde konuyu sert bir şekilde ele aldık. Bu iddialar kesinlikle gerçek dışıdır.Türkiye’de yaşayan Suriyeli vatandaşlar evlerini ve yakınlarını kaybediyorlar”Türkiye’den Suriye’ye tek taraflı olarak evlerine ve topraklarına hatasız dönen Suriye vatandaşları var. Şu anda bu sayının 20 bini aştığını takip ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu