Yaşam

Camdan Olduğunu Düşündüğü İçin Kimseye Dokunmayan Kral Charles’ın Akıllara Durgunluk Veren Hikayesi

Fransa’nın Kralı 6. Charles 1380 ila 1422 yılları arasında hüküm sürdü. Kral olmasının yanı sıra kendisinin bazı garip inançları da vardı. Camdan yaratıldığını sandığı için kendini kırılgan sanan ve bu yüzden insanlara dokunmayan Kral’ın dumur eden kıssasına gelin daima bir arada bakalım… ?

Kaynak: https://daily.jstor.org/french-king-w…

Sizleri Fransa’nın eski krallarından 6. Charles ile tanıştıralım: Charles, Fransa’da karar sürerken kendisinin camdan yaratıldığını sanıyormuş ve bu nedenle ‘kırılmamak’ için özel kıyafetler giymiş.

Bu inancı yüzünden saray mensuplarının bile kendisine yaklaşmasını yasaklayan Charles, 1392 yılında öfke nöbeti geçirip dört şövalyeyi katletmiş.

Kral Charles’ın bu sanrısı şahsına münhasır değilmiş.

Charles, on beşinci ve on yedinci yüzyıllar arasında Avrupa’da ortaya çıkan ‘Cam Adamlar’ sanrısının en ulu örneğiymiş. Cam kemikler, cam başlar, cam kollar ve cam kalplerden mustarip insanların kıssalarına de o vaktin tıbbi ve edebi metinlerinde çokça yer almış.

Kral Charles, kalçalarının camdan yapıldığını düşündüğünü için oturmayı bile reddetmiş.

Bir camcının onu pencereye dönüştürmesinden korktuğu için konuttan dahi çıkmamış.

Kral bu cins davranışlarından ötürü o vaktin ‘deli’ insanlarından kabul edilmiş.

1392 yılında Charles’ın deliliğinin ilk belirtileri görülmüş. Mahkumlardan birini kovalarken Charles kendi süvarilerine saldırmış ve onların büyük bir çoğunluğunu kendi elleriyle öldürmüş. Charles’ın zihinsel sıhhati, kral olduğunu unutacak kadar berbatlaştı. Rivayetlere nazaran beş ay boyunca banyo yapmayı ve kıyafetlerini değiştirmeyi reddetmiş.

Bunlarla da kalmayıp kurt taklidi yaparak kaledeki hizmetkarları ve muhafızları kovalıyormuş!

Zaman vakit karısını ve çocuklarını bile tanıyamayan Kral Charles, karar sürdüğü müddet boyunca birçok garip olaya da öncülük etmiş desek yeridir.

Hollanda’daki psikiyatristlerden biri olan Andy Lameijn ise daha yakın tarihte de buna benzer vakaların olduğunu söylemiş.

Lameijn’in Endegeest Psikiyatri Hastanesi’nin müdürüyken yaptığı bir araştırma, Edinburgh’daki bir akıl hastanesindeki arşivlerinde bacaklarının camdan yapıldığını söyleyen 300 bayan hastanın semptomlarını ortaya çıkarmış.

Siz bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu