Haber

İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşıma 23 otobüs daha

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü filosuna 23 yeni otobüs ekledi. Bayraklı ve Buca başta olmak üzere kent merkezinde yeni ve genişleyen yerleşim birimlerinin artan ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için Otokar ve Mercedes marka solo otobüsler kullanılacak.

Entegre toplu taşıma ağının ana taşıyıcısı ESHOT Genel Müdürlüğü, filosuna 23 yeni otobüs ekliyor. Otokar ve Mercedes marka solo otobüsler 19 Şubat Pazartesi gününden itibaren hizmete girecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şehrin dört bir yanına eşit, güvenli, konforlu, engelsiz, çevreci ve ekonomik bir toplu ulaşım ağı sağlama hedefi doğrultusunda 2019 yılı Mart ayından bu yana çok büyük yatırımlara ve değerli çalışmalara imza attıklarını söyledi.

“Vatandaşlarım keyifle kullansın”

Yeni açılan Çiğli Tramvayı’nın ardından F.Altay-Narlıdere Metro Hattı’nın da 24 Şubat itibarıyla hizmete gireceğini, kent tarihinin en büyük yatırımı olan Buca Metrosu’nda çalışmaların 2020’de devam ettiğini hatırlatan Prof. Büyük bir hıza ulaşan Önder Soyer, şunları söyledi: “Lastik Tekerlekli taşımacılıkta da önemli atılımlar yaptık. Türkiye’nin en büyük tek ölçekli otobüs alımını gerçekleştirdik. Son 5 yılda 457’si ESHOT’a, 16’sı İZULAŞ’a olmak üzere toplam 473 yeni ve yerli otobüsü vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Aldığımız 23 yeni otobüsle bu sayı 496’ya ulaştı. Çevre ilçelerdeki bireysel toplu taşıma araçlarını kooperatif ve entegre toplu taşıma ağı haline getirdiğimiz İZTAŞİT projemiz ile toplam 196 otobüsü ESHOT çatısı altında hizmete sunduk. Seferihisar, Kiraz, Menemen, Ödemiş Kaymakçı, Yeni Foça ve Bergama’da kontrol. Böylece son 5 yılda İzmirlilere sunduğumuz otobüs sayısı 692’ye ulaştı. Göreve geldiğimizde verdiğimiz 500 otobüs sözünün yüzde 140’ını gerçekleştirmiş olmanın gururunu yaşıyorum. “İzmir’e ve İzmir halkına hayırlı olmasını diliyor, hayırlı kullanımlar diliyorum.”

“Cumartesi günü güzel haberlerim var”

Yeni otobüslerin, İzmir Şehir Hastanesi ve KYK Kız Öğrenci Yurdu’nun açılmasıyla nüfus yoğunluğu artan Bayraklı başta olmak üzere kent merkezinde yeni ve genişleyen yerleşim birimlerinin artan ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacağını kaydeden Prof. Kentin en kalabalık ilçesi Buca’da Lider Soyer, “Yeni araçlarımızı 17 Şubat’ta hizmete açacağız. Cumartesi günü Gündoğdu Meydanı’nda törenle hizmete açacağız. O gün siz değerli hemşehrilerime de büyük bir müjdem olacak. Herkesi bekliyorum dedi.

75 milyon TL avantajlı satın alma

ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey, Devlet Malzeme Ofisi’nden 129 milyon 831 bin 712 TL’ye 12 Otokar ve 11 Mercedes marka olmak üzere toplam 23 solo otobüsün satın alındığını söyledi. 2020 yılında tek seferde alınan 364 otobüste olduğu gibi yine uygun ekonomik şartlarda alım yapıldığını belirten Beyefendi, şöyle konuştu: “Peşin alım ve sıkı pazarlık avantajıyla otobüsleri piyasa fiyatıyla satın aldık. Ortalama 6 milyon TL gibi son derece uygun fiyata 8-8.5 milyon TL’ye aracı satın aldı. Kişi başı 2 milyon TL’nin üzerinde avantaj sağladık. Üstelik KDV muafiyetinden de yararlandık ve teşvik olarak ödediğimiz paranın yüzde 20’sini yani yaklaşık 26 milyon TL’yi geri aldık. Böylece İzmir halkının cebinde toplamda yaklaşık 75 milyon TL kaldı. “Alırken bir kez daha belediyemiz ve şehrimiz kazandı” dedi.

Son teknoloji otobüsler

Euro 6 Egzoz Emisyon Sistemi ve engelli dostu alçak tabanlı otobüsleri ile çevreci olan otobüsler, aynı zamanda yeni teknolojik özellikleriyle de öne çıkıyor. İç kameralara ek olarak dört tarafı da dış kameralarla ve fabrikasyon iç ve dış ses sistemleriyle donatılmış araçlar; Kör nokta uyarısı, çarpışma önleme ve yakıt tasarrufu sistemleriyle yolcu ve trafik güvenliğini artırırken, yakıt maliyetlerinde de ciddi düşüş sağlayacak. Araçlarda ayrıca bisiklet taşıma aparatları da bulunacak.

Uzaktan izlemeye olanak sağlayan Telemetri Sistemi ile de uyumlu olan araçlar, ESHOT atölyelerinde ek ekipmanların kurulumuyla diğer 145 verinin anlık akışını sağlayacak. Bu sayede sürüş ve servis performansı, aracın teknik takibi, bölümlerin işleyişi görülebilmektedir. Bilgiler sayesinde; İşçi eğitimi ve ön tamir-bakım tespitleri yapılabilir. Bu aynı zamanda verimliliğe, yolcu ve trafik güvenliğine de katkı sağlayacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu