Haber

Msb Basın Müşaviri Tuğamiral Aktürk: Karadeniz’de Mevcut Hassas Güvenlik Dengesinin ‘Bölgesel Mülkiyet’ ve ‘Montrö Prensipleri’ Çerçevesinde…

Milli Savunma BakanlığıBasın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, “Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin’in ortasında olumlu bir görüşme gerçekleşti. Temennimiz bu girişimin devam etmesidir, bu da tüm krizlerin yeterli niyet ve diyalogla çözülebileceğinin ispatıdır” dedi. Bu toplantı sonrasında küresel gıda fiyatlarının istikrar kazanmasına büyük katkı sağlarken, “Öte yandan, Karadeniz’deki hassas güvenlik dengesinin ‘Bölgesel Mülkiyet’ ve ‘Montreux ilkeleri çerçevesinde korunması gerektiğine inanıyoruz. Tuğamiral Aktürk, “Son hafta içinde Irak ve Kuzey Suriye’nin de aralarında bulunduğu 39 teröristin etkisiz hale getirildiği, 1 Ocak itibarıyla etkisiz hale getirilen terörist sayısının ise 1185’e ulaştığı” bilgisini de paylaştı.

Milli Savunma BakanlığıBasın ve Kamu Tahvilleri Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, haftalık basın toplantısında bakanlığın faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aktürk şunları söyledi:

‘Manda ve koruma’ düşüncesinin kesin olarak reddedildiği Sivas Kongresi’nin 104. yılında Cumhuriyetimizin temellerini atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Milli Mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmetle anıyoruz, şükran ve saygılar. Dünyanın ‘1 numarası’ olarak katıldığı 2023 Avrupa Şampiyonası’nda şampiyon olarak Avrupa’nın en büyüğü unvanını kazanan ve bizlere büyük gurur veren A Milli Kadın Voleybol Grubumuzu bir kez daha tebrik ediyoruz. ve bu harika başarı için memnuniyet.

Milli Savunma BakanlığıTürkiye’nin tüm birim ve kurumları, devletimizin bekası, ülkemizin savunması ve güvenliği için gerekli her türlü tedbiri almaya, kendisine verilen tüm görevleri kararlılıkla ve kararlılıkla başarıyla yerine getirmeye devam etmektedir.

SON 1 HAFTADA 39 TERÖRİST A İLE GETİRİLENLER:

24 Temmuz 2015 tarihinden bu yana 38.528 teröristi etkisiz hale getiren kahraman ordumuz, başta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karşı aralıksız ve kararlı bir şekilde mücadelesini sürdürüyor. Bu içerikte; Irak’ın kuzeyi ve Suriye’nin de aralarında bulunduğu son haftada 39 terörist etkisiz hale getirilirken, 1 Ocak itibarıyla etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1185’e ulaştı.

Mücadelemiz tek bir terörist kalmayana kadar birebir azim ve kararlılıkla devam edecektir. Öte yandan Bakanlığımız, FETÖ ile bağlantılı tek bir işçi kalmayıncaya kadar yeni bilgi, belge ve veriler ışığında FETÖ ile mücadeleye kararlılıkla devam edecektir.

SINIRLARDA 667 KİŞİ YAKALANDI : Cumhuriyet tarihimizin en ağır tedbirleriyle ve çok katmanlı güvenlik sistemiyle korunan sınırlarımızda; Geçtiğimiz hafta yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 667 kişi yakalandı. Bu kişilerin 34’ü terör örgütü üyesi, 31’i ise FETÖ üyesi. 4.887 kişi sınırı geçemeden engellendi.

Böylece yıl içinde sınırlarımızı kaçak olarak geçmeye çalışırken yakalanan kişi sayısı 6.423’e yükselirken, 316’sı yakalanan toplam 451 terör örgütü mensubu kolluk kuvvetlerine teslim edildi. Sınırı geçemeden engellenen kişi sayısı 150 bin 584 oldu.

SURİYE’DE SALDIRGAN 24 TERÖRİST YUTULDU:Suriye’de istikrarın bir an önce sağlanması, Suriyelilerin güvenli ortama döndürülmesi ve normalleşmeye yönelik çalışmalar yapılırken, operasyon alanlarında güvenlik ve istikrarın sağlanması için gerekli tüm tedbirler alınıyor, teröristlerin saldırılarına anında karşılık veriliyor. tür.

Terör örgütü tarafından bu yılın başından bu yana 69’u son haftada olmak üzere 165 taciz ve saldırı gerçekleştirilirken, son hafta 24’ü olmak üzere 864 terörist Mehmetçik tarafından etkisiz hale getirildi. Geçtiğimiz haftalarla karşılaştırıldığında Suriye’de askerlerimize yönelik taciz ve saldırılarda ciddi bir artış olduğu görülüyor.

Umudumuz, TAHIL GİRİŞİMİNİN DEVAM ETMESİNDE OLUMLU ADIMLAR ATMAKTIR: Bölgemizin ve dünyanın güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturan Rusya Federasyonu ve Ukrayna ortasındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Öncelikle ateşkes ve sonrasında kalıcı barış için aktif, kolaylaştırıcı bir rol üstlenmeye, insani krizin hafifletilmesi için her türlü takviyeyi vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.

Rusya Federasyonu tarafından durdurulan Tahıl Girişiminin devamına ilişkin BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna yetkilileriyle temaslarımız Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda devam ediyor. Bu doğrultuda 4 Eylül 2023 tarihinde Sayın Bakanımızın da aralarında bulunduğu bir heyetle Soçi’ye giden Sayın Cumhurbaşkanımız ile Putin arasında olumlu bir atmosferde bir görüşme gerçekleşti. Umuyoruz ki bu görüşmeden sonra olumlu adımlar atılır. Tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla çözülebileceğini kanıtlayan bu girişimin devamı yönünde hareket edilmesi, küresel gıda fiyatlarının istikrar kazanmasına da büyük katkı sağlıyor. Öte yandan, Karadeniz’deki mevcut hassas güvenlik dengesinin ‘Bölgesel Mülkiyet’ ve ‘Montreux ilkeleri’ çerçevesinde sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bölgede adil ve kalıcı barışın sağlanması için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.

YUNANİSTAN İLE OLUMLU ZAMANI DEVAM ETMEK İÇİN ÇABALARIMIZ DEVAM EDİYOR: Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Ege ve Akdeniz’de taviz vermeden ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak ve çıkarlarını korumaya devam ediyor. Son dönemde oluşan olumlu havanın devamı ve geliştirilmesi için komşumuz Yunanistan ile ortak çabalarımızı sürdürüyoruz. Umudumuz; Diyalog kanallarının açık tutulması, ikili ilişkilerimizde yakalanan olumlu gündemin devam etmesi, Ege Denizi’nin dostluk denizine dönüşmesi.

KOSOVA’DAKİ MÜCADELEMİZ İYİLEŞMESİNİ TAMAMLADI: BM, NATO, AB, AGİT ve ikili ilişkiler kapsamında birçok coğrafyada başarıyla görev yapan Kahraman Mehmetçik; küresel barış ve istikrara katkı sağlamakta, aynı zamanda eğitim ve tatbikat faaliyetlerine de ara vermeden devam etmektedir. Bu içerikte; İtalyan Deniz Kuvvetleri unsuru ITS PALINURO, 1 Eylül 2023’te Aksaz’a liman ziyareti gerçekleştirdi; Silahlı Kuvvetlerimiz, Karadeniz’in mayınlardan temizlenmesi amacıyla 5-6 Eylül tarihlerinde Romanya’da düzenlenen SEA BREEZE-2 Tatbikatına katıldı.

Ayrıca Kosova’da yaşanan olaylar sonrasında görevlendirilen 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza bağlı Komando Taburu da görevini başarıyla yerine getirerek bölgede barışın tesisine büyük katkı sağladı.

Taburumuz 4 Eylül 2023 tarihinde geri çekilmeye başlamış olup, 6 Eylül 2023 tarihi itibarıyla hem kara hem de hava transferini tamamlamıştır.

1 MİLYON VATANDAŞ TEKNOFEST’E KATILDI: Milli Savunma Bakanlığı olarak bağlı birim ve kuruluşlarımızla SOLOTÜRK ve Türk Yıldızlarının gösteri uçuşları gerçekleştirdiği dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, 11’inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı Etimesgut/Ankara’da 30 tarihleri ​​arasında gerçekleşti. Ağustos ve 3 Eylül. TEKNOFEST yaklaşık bir milyon vatandaşımızın katılımıyla başarıyla tamamlandı.

TSK, DOĞAL AFETLERLE MÜCADELEYE YÖNELİK ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRMEYE DEVAM EDİYOR:Deprem sonrası hayatın normale dönmesi başta olmak üzere orman yangınları ve diğer afetlerle mücadele çalışmaları ilgili bakanlık ve kurumlarla tam uyum içerisinde yürütülüyor.

Bu içerikte; 5 Eylül’de Kırklareli’de yaşanan sel felaketinin ardından İğneada’daki arama kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere 5’inci Kolordu Komutanlığına bağlı 55’inci ve 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlıklarından askeri personel ve sahra araçları görevlendirildi. gözetiminde tahliye edildi.

DIŞ KAYNAKTAN AKTİF GÖREVLİ TEMİNİ BAŞLADI: İşçi ve askeri öğrenci alım/tedarik faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir. 4 Eylül 2023 itibarı ile muvazzaf subayların dış kaynaklardan temini faaliyeti başlamıştır. Başvurular 17 Eylül 2023 tarihine kadar devam edecektir. Sonuç olarak, gücünü içinden çıktığı asil Türk milletinin sevgisinden ve inancından alan, geçmişi zaferlerle dolu olan kahraman ordumuz; bugüne kadar olduğu gibi terörden sınır güvenliğine, uluslararası misyonlardan insani yardım faaliyetlerine kadar geniş bir yelpazede kendisine verilen tüm görevleri başarıyla yerine getirecek; Dünyanın en güçlü ve saygın orduları arasındaki yerini sağlamlaştıracak, asil milletimizin gurur kaynağı olmaya devam edecektir.”

Kaynak: ANKA / Güncel

cumayeriajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu