Haber

Rapor: “GKRY’de tecavüz mağdurları için destek tesisine ihtiyaç duyuluyor”

Avrupa Kurulu tarafından hazırlanan raporda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) cinsel şiddet ve tecavüz mağdurlarına kapsamlı destek sunan bir tesise ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin kontrol organı GREVIO’nun raporunda, GKRY makamlarının konuyla ilgili verileri “eksik” ve “tutarsız” olarak nitelendirilerek yetkililerin söz konusu olaylara yaklaşımının, durum tespitini son derece zorlaştırdığı belirtildi.

GKRY’de geçen yıl bayanlara yönelik farklı şiddet biçimlerini ve çevrim içi tacizi hata sayan, tecavüzün tarifini genişleten ve aile içi şiddet mağdurları için kriz merkezi kurulmasını öngören bir yasa çıkarıldığına işaret edilerek bayana şiddet ve tecavüz mağdurları konusunda eksikliklere temas edildi.

Şiddet olayları için “merkezi veri tabanı” kurulmalı

GKRY’de cinsel şiddet ve tecavüz mağdurlarına kapsamlı takviye sunan bir tesise muhtaçlık duyulduğu bildirilerek problemle daha faal başa çıkılması için bayana yönelik şiddet olayları için merkezi bir data tabanı kurulması gerektiği vurgulandı.

Kadına yönelik şiddet olaylarının ve polisin eylemsizliğinin kayıt altına alınmamasına neden olan “önyargılar ve ataerkil tutumların” altı çizildi.

Bazı hadiselerde, aile içi ve cinsel şiddet mağduru bayanlara karşı “cinsiyetçi ve kadın düşmanı tutumlar” sergiledikleri bildirilen savcı ve yargıçların eğitim eksikliğinden telaş duyulduğu kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu