Ekonomi

Van Balı Hak Ettiği Yerde Değil

Van Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Halil Tandoğan, Van balının kalitesinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Van balı kesinlikle hak ettiği yerde değil.”

Van Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Halil Tandoğan, Van’daki bal üreticilerinin yaylalardan ovalara indiğini belirterek sezonu değerlendirdi. Van’da 1.400’e yakın arıcının bulunduğunu ve her yıl yaklaşık 2.500 ton bal üretildiğini belirten Tandoğan, kış mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte arıcıların yüksek kesimlerden ovalara indiğini söyledi. Bu yıl istenilen verimi alamadıklarını belirten Tandoğan, “2022 olağanüstü bir yıldı. Belki de son 20 yılın en verimli yılıydı. Bu yıl geçen yıla göre verimlilikte yüzde 25’lik bir azalma var” Arıcılarımız bal hasadı için 4 aydır yaylalarda bulunuyor.” Artık yaylalardan ovalara indiler ve yaklaşık bir ay sonra kışlamak için Akdeniz Bölgesi’ne gidecekler” dedi.

“Van balının dünyada eşi benzeri yok”

Van balının 2 bin 500 metreyi aşan rakımı ve güçlü çiçek bitki örtüsüyle aranan ballar sınıfında olduğunun altını çizen Tandoğan, “Eşsiz kalitesiyle Van balının dünyada rakibi yok diyebiliriz. Uygun bir tanıtım ve destek yok, şu anda çoğunlukla iç pazara pazarlanıyor.” Amerika ve Yemen ülkelerine gönderdiğimiz ballarımız var. Balın tanıtımının mutlaka bilimsel bir temeli olmalıdır. Üniversite burada üzerine düşeni yapmıyor. Eğer üniversite burada gerekli çalışmaları yapsaydı ve bilimsel olarak ortaya konsaydı bu balın çok değerli ve kıymetli olduğunu görürdük. Eserlerinden biri pahalıdır. Bunu mümkün kılan tek şey, onun doğru şekilde tanıtılmasıdır. Bir ürün doğru şekilde tanımlanmazsa piyasa fiyatının altında satılacaktır. Bu anlamda bu ürünün tanıtımı yapılmalı ve bilimsel verileri ortaya konulmalıdır. Dünyada kalitesi ölçülemeyen bir kaliteden bahsediyoruz. Van balı kesinlikle hak ettiği yerde değil. Tanınırlığı Van balımızın büyük bir kısmı meşhur yörelerde satılmaktadır. Birçok ünlü il ve ilçenin gelip buradan bal aldığını ve bu balları kendi il ve ilçeleri aracılığıyla sattığını biliyoruz. Bu bir milli zenginliktir. Kolay istihdamın sağlanabileceği, ekonomik yatırımların az olduğu bir alandan bahsediyoruz. Milyonları doyurabilecek kapasiteye sahip Van’da bu coğrafya bomboş. Her yıl binlerce ton çiçek açıyor ve buharlaşıyor. Bu altın madenini hayata geçirmemiz lazım. Bu konuda özellikle yerel yöneticilerin üzerine düşeni yapması gerekiyor” dedi. – KAMYONET

carsibasihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu