Ekonomi

AB’de en fazla emisyona neden olan 10 santralin tamamı kömür santralleri

Avrupa Birliği’nde (AB) en çok emisyona sahip 10 santral, çoğunlukla Almanya ve Polonya’da bulunan kömür santralleriydi.

Enerji düşünce kuruluşu Ember’in analizine göre, AB’de elektrik sektöründen kaynaklanan emisyonlar, geçen yıl 739 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyonla sonuçlandı. Bu önlem, AB’nin emisyon ticareti sistemindeki emisyonların yaklaşık yarısını oluşturuyordu.

Kömür, AB’nin elektrik sektöründeki emisyonların yüzde 60’ını oluşturuyordu; Almanya ve Polonya, elektrik sektöründeki kömürle ilgili emisyonların yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor.

Kömürlü termik santraller, AB’deki en büyük 10 kirletici santralin tümünü oluşturuyordu.

Söz konusu 10 kömürlü termik santral, 2022 yılında elektrik branşı emisyonlarının yüzde 25’ini ve AB emisyon ticaret sisteminde kayıtlı emisyonların yüzde 13’ünü oluşturdu.

Listedeki 10 santralden 7’si son 10 yılda değişmedi. Santrallerin 6’sı Almanya’da, 3’ü Polonya’da ve 1’i Bulgaristan’da faaliyet gösteriyor.

“Tekrarlanan Suçlular”

PGE’nin Polonya’daki Belchatow kömürlü termik santrali, en çok emisyona sahip tesis olarak birinci sırada yer aldı. Belchatow, emisyon ticaret sisteminin tanıtıldığı 2005 yılından bu yana “en çok çevreyi kirleten tesisler” listesinin başında yer alıyor.

Alman RWE ve EPH ve PGE’ye ait 8 santral, son 6 yılda en çok emisyona neden olan santraller listesinde yer aldı ve geçen yıl İtalya’nın elektrik sektörü emisyonları ile aynı miktarda emisyon üretti.

Analize göre, kömür hala AB emisyonlarının en büyük nedeni olmaya devam ederken, kömürden kaynaklanan emisyonlar 10 yıl öncesine göre yüzde 40 daha düşük.

Geçen yıl Avrupa’da kömüre dayalı elektrik sektöründen kaynaklanan emisyonlar bir önceki yıla göre yüzde 6 arttı.

AB emisyon ticaret sistemindeki en büyük iki emisyon ülkesinden biri olan Almanya’da kömürden elektrik üretimi kaynaklı emisyonlar son 10 yılda yüzde 37, Polonya’da ise yüzde 12 azaldı.

Ember analisti Harriet Fox, analize ilişkin yaptığı değerlendirmede, Avrupa’nın bir an önce kömürden kurtulması gerektiğini vurguladı.

“Kömür santralleri, AB’nin kirli listesinin mükerrer suçluları. Polonya mevcut gidişatını değiştirmezse, yakında AB’nin en büyük emisyon kaynağı olmaya devam edecek. Almanya kömüre olan bağımlılığını azaltmak için adımlar atıyor, ancak Polonya başlamadı. henüz,” dedi Fox. sözlerini kullandı.

kalkanderehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu