Haber

Çığ felaketinden sonra geliştirdikleri proje ile Türkiye’de bir ilk oldular.

Çığ felaketinden sonra geliştirdikleri proje ile Türkiye’de bir ilk oldular.

-Muşlu öğrenciler ‘Akıllı Yelek’ projesiyle büyük başarıya imza attı

MUŞ – Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesinde kritik rol oynayan TEKNOFEST yarışmalarında ‘İnsanlık yararına teknoloji yarışı, afet yönetimi’ kategorisinde katılan Muşlu öğrenciler, yarışmalarıyla Türkiye birincisi oldu. ‘Akıllı Yelek’ projesi.

TEKNOFEST yarışmasında ‘İnsanlık yararına teknoloji yarışması, afet yönetimi’ kategorisinde Muş Mevlana İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri Türkiye birincisi oldu. 2020 yılında Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığ felaketini öğretmenlerinin anlatmasından etkilenen Muş Mevlana İmam Hatip Ortaokulu 6. sınıf öğrencileri Betül Yıldırım ve Nudem Taşkesen proje yapmaya başladı. Türkçe Öğretmeni Ferhan Ulu’nun danışmanlığında “İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması – Afet Yönetimi” kategorisinde hazırladıkları “Akıllı Yelek” projesiyle Türkiye birincisi olan öğrenciler ödüllerini yarışmayı kazanan Selçuk Bayraktar’ın elinden aldı. son yıllarda Türkiye’de savunma sanayi alanında birçok başarıya imza atmıştır.

“Çığ felaketinden etkilendik”

Projenin ortaya çıkış öyküsünü anlatan Betül Yıldırım adlı öğrenci, 36 binden fazla projenin katıldığı ‘İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması-Afet Yönetimi’ kategorisinde Türkiye birincisi olduklarını belirterek, şunları söyledi: “2020 yılında Van Bahçesaray yolu üzerinde çığ felaketi meydana geldi. Bize anlattı. Biz de bundan etkilenerek arama kurtarma yapanlar için yelek üretmeye karar verdik. Deprem felaketi olduktan sonra değiştik. deprem yeleği yaptık ve eklemeler yaptık.Bu proje ile İstanbul’da 6.sı düzenlenen Teknofest’e katılarak birincilik elde ettik.Bu gururu yaşamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu projeyi yaşadığımız şehre kazandırmış olmaktan da büyük gurur duyuyoruz.”

“Ödülümüzü Selçuk Bayraktar’dan aldık”

Projenin AFAD çalışanlarının saha deneyimleri ve konu araştırmaları üzerine kurgulandığını anlatan Nudem Taşkesen adlı öğrenci, “Çalışma durumunu gösteren akıllı yelek projemiz, AFAD çalışanlarının saha deneyimleri ve konu ile ilgili araştırmamız üzerine inşa edildi. “Onların güvenliğini de artıracak bir proje. Projemizle Türkiye birincisi olduk ve ödülümüzü Selçuk Bayraktar’dan aldık. Bunun gibi birçok proje yapmayı planlıyoruz” dedi.

“Böyle projelere destek vermekten hiçbir zaman pişman olmadık”

Mevlana İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Veli Elitaş, projelere destek vermekten pişmanlık duymadıklarını belirterek, “Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz 5 aylık süreçte afetlerde kullanılmak üzere akıllı yelekler ürettiler. Bu süreçte öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz önemli katkılar sağladılar. Ramazan Bayramı’nın ilk günü hariç her gün.Akşam geç saatlere kadar çalıştılar,bazen sabah erkenden kalktılar.Ancak sonunda bugüne kadar olmayan bir başarı ile ilimize geldiler. Hem okulumuz hem de ilimiz için gurur kaynağıyız. Bu tür projelere destek vermekten hiçbir zaman pişmanlık duymadık. İnşallah bundan sonra da çok daha güzel sonuçlarla ilimize katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

goynukhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu