Haber

Çin’de TÜFE Kasım’da Yüzde 1,6 Arttı

Çin’in güneyindeki Guangxi Zhuang Özerk İli, Nanning’deki bir pazarda alışveriş yapan insanlar, 9 Kasım 2022. (Fotoğraf: Lu Boan/Xinhua)

PEKİN, 9 Aralık (Xinhua) — Çin Ulusal İstatistik Bürosu’ndan (NBS) Cuma günü yapılan açıklamaya göre, ülkenin ana enflasyon göstergesi olan tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Kasım ayında geçen yıla göre yüzde 1,6 arttı.

NBS’de kıdemli bir istatistikçi olan Dong Lijuan, Kovid-19 salgınlarının yerel olarak ortaya çıkması ve mevsimsellik nedeniyle aylık bazda TÜFE’nin yüzde 0,2 azaldığını belirtti.

Verilere göre, gıda fiyatları Ekim’deki yüzde 0,1’lik artışı tersine çevirerek aylık bazda yüzde 0,8 gerileyerek aylık tüketici enflasyonunu yaklaşık 0,14 puan aşağı çekti.

Özellikle Çin’de temel gıda maddelerinden biri olan domuz eti fiyatı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,7 düştü. Dong, yetkililerin son aylarda merkezi rezervlerden domuz eti getirdiğini ve domuz eti üretiminin artmaya devam ettiğini söyledi.

Öte yandan domuz eti fiyatları geçen yıla göre yüzde 34,4 artarken, artış oranı bir önceki aya göre 17,4 puan geriledi.

Gıda dışı fiyatlar bir yıl öncesine göre yüzde 1,1 artarken, Ekim ayına göre değişmedi. Akaryakıt fiyatları yüzde 11,4, motorin yüzde 12,3 ve sıvılaştırılmış petrol gazı yüzde 4,6 arttı.

Cuma günkü bilgiler, Çin’in fabrika kapısındaki malların maliyetini ölçen üretici fiyat endeksinin Kasım ayında geçen yıla göre yüzde 1,3 düştüğünü gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu