Sağlık

Serebral palsi tedavisinde öncü adım… Tıp dünyasında önemli başarı

İSTANBUL (İGFA) –İstanbul Pediatrik Nöroşirurji Anabilim Dalı ve İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı doktorlarından Liv Vadi Öğretim Üyesi Prof. serebral palsi sonrası çocuklarda spastisite tedavisinde.

Moğolistan’da ilk kez gerçekleştirilen bu operasyonlarda Prof. Dr. Neverdönmez, ‘Üçüncü Devlet Hastanesi’nde yaşları 3-8 arasında değişen beş Moğol çocuğa Selektif Dorsal Rizotomi (SDR) ameliyatı yaptı. Bu operasyonlar ile çok sıkı kas kümeleri belirlenerek dorsal duyu uçları mutlak oranlarda kesilerek yeterli ve değerli gevşeme sağlandı.

Ameliyat sonrası her hastaya ağır fizyoterapi uygulandı ve altı ay sonra yapılan ikinci ziyarette çocukların daha iyi durumda olduğu görüldü.

Spastisite ve serebral palsi, selektif dorsal rizotomi girişimleri uzmanı Prof. Dr. Neverdönmez, Moğol meslektaşlarıyla yapılan iş birliği sayesinde hastaların tedavilerinin devam ettiğini ve gelecekte daha iyi sonuçlar almayı umduklarını söyledi.

Ülkelerin ortasında bu tür işbirliklerinin değerine değinen Prof. Başkent Ulanbator 3. Devlet Hastanesi’nde bir hafta süreyle tedavi gördü. Bunlar Moğolistan’da yapılan ilk girişimlerdi. Bunlar, çocuklarda serebral palsiyi tedavi etmeye yönelik ilk girişimlerdi. “Bu öncü adımla tıp dünyasında çok değerli bir başarıya imza attık. Ülkenin ortasında tıbben yeterli bu girişimlerin çocukların yaşam kalitesini yükseltmek ve spastisite ile mücadele için yeni bir umut oluşturmasını bekliyorum.”

bozkurt-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu