Haber

Son dakika! Yargıtay Fahri Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu vefat etti

Türkiye’nin “367 krizi” ile tanıdığı eski Yargıtay Fahri Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu bugün 84 yaşında hayatını kaybetti. Kanadoğlu bir süredir Ankara’da bir hastanede tedavi görüyordu.

367 KRİZİNDE NELER OLDU?

2007 yılında 11. Cumhurbaşkanlığı için aday gösterilen Abdullah Gül’ün 102. maddeye göre cumhurbaşkanı seçilebilmesi için ilk iki turda nitelikli çoğunluk (367 oy), sonraki iki turda ise salt çoğunluk (276 oy) gerekiyordu. Anayasanın. Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 26 Aralık 2006’da Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan yazısında, 367’nin sadece karar yeter sayısı değil, toplantı yeter sayısı olduğu görüşünü ortaya koydu. Kanadoğlu, oylamaya en az 367 milletvekilinin katılması gerektiğini, aksi takdirde sonucun geçersiz olacağını ileri sürdü.

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adayı olduğu seçimde ilk tip oylama 27 Nisan 2007’de yapılmış; Toplam 357 oy kullanılırken, Abdullah Gül 352 oy aldı. Oylamanın hemen ardından CHP “367 iddia” ile seçimi Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Anayasa Mahkemesi, 1 Mayıs’ta aldığı kararla, cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis Genel Kurulu’nda en az 367 milletvekilinin bulunması gerektiğine hükmederek, Meclis’teki ilk tür oylama iptal edilmiş oldu. Bu gelişmelerin ardından ülke erken seçime gitti ve bir süre cumhurbaşkanlığı seçimi yapılamadı.

haber-gunyuzu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu